De bijen, de wespen en de horzel

 Er waren eens een bij en een wesp op zoek naar voedsel voor hun kolonies. Ze vonden allebei een grote honingraat verborgen in de boomstam.

De Bij zei meteen: “Bzzzz Bzzzzz. Deze honing is van ons. We hebben dit in de zomer verstopt. Bzzzz Bzzzz. “

De wesp zei: ‘Je bent een leugenaar. We hebben deze honingraat afgelopen zomer verstopt.”

De Bij zei: ‘Je bent een dief. Wij bezitten deze honingraat, niet jij.”

De bijen en de wespen waren allebei erg boos en vochten dagenlang. Al snel verklaarden ze elkaar bijna de oorlog. Ze besloten dat het het beste zou zijn als ze een rechter aanstelden die zou beslissen.

Ze besloten dat de zaak moest worden beslist door Horzel, de rechter die hielp om de vrede in hun bos te bewaren. De Horzel was een eerlijke rechter en wilde beide kanten van het verhaal horen.

De rechter hoorde de getuigen die door beide partijen waren aangevoerd. De Bijen brachten getuigen naar voren die allemaal bijen waren. De getuigen zwoeren dat de bijen het nest bouwden en dat de wespen dieven waren. De wespen brachten getuigen naar voren die allemaal wespen waren. De getuigen zwoeren dat de wespen het nest bouwden en dat de bijen leugenaars waren.

De rechter hoorde de zaak zes weken aan en zei toen wijs: “Ik heb beide kanten van de zaak gehoord en ik dank u voor uw geduld. Ik heb een simpele test voor beide groepen.”

De wespen en de bijen luisterden zeer aandachtig. Een simpele test? Als ze de test doorstaan, zou de bijenkorf aan de winnaar toebehoren.

De rechter zei: “Zowel de bijen als de wespen zouden een bijenkorf moeten bouwen die lijkt op deze. Welke korf het meest op elkaar lijkt, kunnen de honing mee naar huis nemen.”

De wespen protesteerden onmiddellijk en zeiden haastig: “Maar we weten niet hoe we een bijenkorf moeten bouwen. Dat is geen eerlijke test.”

De Hornet glimlachte en zei: “Als je zegt dat de test oneerlijk is omdat je niet weet hoe je een bijenkorf moet bouwen, hoe heb je dan in de eerste plaats de andere bijenkorf gebouwd?”

En dus wonnen de honingbijen de zaak en namen ze alle honing mee.


Moraal: “Bekwaamheid bewijst zich door daden.”

De leeuwerik en haar jongen

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Old Dreams Never Die

Chapter 3

Time of Lunar Eclipse